Bu da at eğitmeni

Bu da at eğitmeni

Aydın dağlarında binlerce dönüm arazinin işlenmesi için sabana koşulan atlar kıymete binince, at eğitmenliği de gözde meslekler arasına girdi. Atları eğitip, sabana koşulmaya hazır hale getiren at terbiyecileri, günlük 750 TL ile 1000 TL arasında para kazanmaya başladı. Aydın’ın yanı sıra İzmir ve çevre illerindeki at ile çift sürülen bölgelere hazır eğitilmiş at tedarik eden Efeler ilçesine bağlı Kocagür Mahallesi’nde yaşayan eğitmenler yoğun bir çalışma dönemine girdi.
EĞİTİM ARDINDAN FİYATLAR ARTIYOR
Bölgenin en genç eğitimcilerinden olan Celal Öge, talebe göre haftalık 2-3 at yetiştirip dağ köylerindeki üreticilere verdiklerini söyledi. Saban çekme eğitimini tamamlamış bir atın fiyatının yük çeken bir beygire kıyasla yüzde 100 fazla olduğunu belirten Celal Öge, “Yük çeken bir atın fiyatı 1500 TL ise çift sürmeyi de bilen atın fiyatı 3000-3500 TL civarında oluyor. Bizler köylerde atla çift süren üreticilerin talepleri doğrultusunda maharetli atları tespit edip köyümüzde eğitiyoruz. Eğitimi başarı ile tamamlayan atlar, hem yükçü hem de çiftçi unvanı alıyor. Saban çekmeyi bilen bu atların da fiyatı yüzde 100 artıyor” dedi.
"İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM"
At eğiticiliği ve cambazlığın dede mesleği olduğunu ve çocukluğundan bu yana atların içinde olduğu için işini severek yaptığını belirten Celal Öge, Kocagür’de doğup büyüyen kimsenin attan korkmayacağını söyledi. Biniciliğin yanı sıra eğitim kısmında da yer aldıklarını ifade eden Öğe, at başına yaklaşık 1500 TL kazandıklarını dile getirdi. Eğitim süresinin atın kabiliyetine göre 2 gün ile bir hafta arasında değiştiğini ekleyen Öğe, dağlık alanları sürecek makine icat edilmediği sürece mesleklerinin cazibesini koruyacağına inandığını söyledi. (İHA)

...

Diğer Haberler