Enginar üreticisi dertli

Enginar üreticisi dertli

Geçtiğimiz yıl ağır kış koşulları sonucu ortaya çıkan yüzde 50 rekolte düşüşüne rağmen yüksek fiyatlar sayesinde emeğinin karşılığını alan enginar üreticisi, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle oldukça dertli. 5 bin dönümlük ekili alanla Bursa’dan sonra en büyük 2’nci üretim merkezi olan Aydın’da, sezon başında tanesi 2.50 lira olan enginar, koronavirüs salgınıyla yaşanan düşüş ardından 1 liraya kadar geriledi. Tarlada 1 lira olan enginar, İzmir’de 2.5, İstanbul’da ise 5 liraya kadar alıcı buluyor. Ortaya çıkan fiyat listesi en çok aracıları memnun ederken üreticiler ise masraflarını nasıl karşılayacağını düşünüyor.
"MALDA ŞİŞKİNLİK OLDU"
Gölhisarlı enginar üreticisi Adnan Yalçın, enginardaki açılış fiyatının 2.50 lira olduğu dönemde tarlada ürün olmadığını, ardından yaşanan düşüşlerle birlikte 1 liraya mal kestiklerini ifade etti. Salgından dolayı başta İzmir olmak üzere birçok pazara giremediklerini dile getiren Yalçın, "Oradan geçecek olanlar 1-2 hafta gelemediği için malda şişkinlik oldu. Durum böyle olunca aracı fiyatları düşürdü ama duyduğumuz kadarıyla pazarlarda fiyat düşüşü yok. 4 -5 tanesi 10 liraya satılıyor. Fakat bizde halen 1 lira" dedi.
"REKOLTE SIKINTISI YOK"
Arzda yaşanan sıkıntılardan dolayı fiyatlarda farklılıklar yaşandığına dikkat çeken Yalçın, enginarın İzmir’de 2.5, İstanbul’da ise 5 liraya kadar alıcı bulduğunu söyledi. Bu seneki emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydeden Yalçın, ortaya çıkan tabloda aracıların kazandığına işaret etti. Rekoltenin ise ortalama seviyede olduğunu ekleyen Yalçın, "Rekolte bu yıl normal. İlk başta oluşan soğukla birlikte ürün ciddi anlamda bir darbe aldı. Erkenci ürün yetiştirenlerin baya bir zararı oluştu. Zarar gören ürünleri kesip attıktan sonra yeni ürünler oluştu. Buna rağmen rekoltede çok büyük bir sıkıntı yok." diye konuştu. (İHA)

...

Diğer Haberler