AYDIN TURİZMDE BİR GURUR TABLOSU

AYDIN TURİZMDE BİR GURUR TABLOSU

Aydın İl Kültür Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Nazilli basınıyla bir araya geldi

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, Aydın’ın turist sayısı anlamında 2021 yılı verilerini paylaşarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

2019 yılında 52,5 milyon turisti ağırlamış, Dünyada en çok ziyaret edilen 6.ülke olmuş bir turizm şampiyonlar ligi oyuncusuyuz Türkiye’de bir numarayız bir numara olmayı sürdüreceğiz

Slaytlar eşliğinde yapılan açıklamalar sonrası konuşan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, 2019 yılında Türkiye’nin 52 milyon turisti ağırlayarak dünyada 6. olduğunu ifade etti. 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turist sayısında büyük bir düşüş yaşandı. 2021 yılında ise Aydın’a 1 milyon 700 bin turistin geldiğini kaydeden Tuncer, “Pandemi’den sonra 2019 verilerini yakalayan ve hedefine ulaşan Türkiye’de belki de Dünyada tek il Aydın’dır. 2021 yılında ülkemize 35 milyon turistin 1milyon 700 binini Aydın’da ağırladık. Gelecek yıl pandeminin etkisi olmazsa hedefimiz 2,5 milyon turisti Aydın’a çekmek olacak. Bunun yanı sıra ilimizde 17 arkeolojik çalışma yürütülüyor. Türkiye’de en fazla çalışma yapılan il Aydın. Bu yıl yapılan Mastaura Antik Kenti ortaya çıkartıldı ve bu bizim için gurur tablosu” diye konuştu.

Didim’e yatırımcılarımızı davet ediyoruz

Turist sayısını arttırabilmek için yeni otellere ve tesislere ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Umut Tuncer, " Didim’de turizm tesisi inşa etmek noktasında hem coğrafi avantaj hem de bakanlığımızın mülkünde olan bu noktada yatırımcılar kiraya verebileceğimiz arsalarımız var. Didim’e yatırımcılarımızı davet ediyoruz. Didim bence gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin potansiyeli en yüksek turizm ilçesi. Müthiş bir denizi var. İklim 7 ay boyunca denize girilebilir düzeyde ılıman bir yapıya sahip. Havası çok temiz, doğası muhteşem. Bodrum'la arasında çok küçük bir mesafe var. Bu anlamda yatırımcılar tarafından daha yüksek ilgiyi hak eden bir ilçe. O yüzden biz onları davet ediyoruz,gelsinler, incelesinler” ifadelerini kullandı. Tuncer, Didim’deki tesis sayısının artırılmasıyla birlikte yıllık turist kapasitesinin 4 milyona çıkarılabileceğini söyledi.

“Benzersiz bir örnek Mastaura”

Antik kentteki arenanın dünya üzerindeki eşsiz yapılardan biri olduğuna işaret eden Tuncer, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu yapı, Doğu Roma mimarisinin benzersiz bir örneği. Dünya üzerinde ayakta kalan tek arena yapısıyla karşı karşıyayız. Tamamen toprak altında kaldığı için bütünlüğünün korunduğu anlamına geliyor. Biz, bu nedenle çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Yapının temel hatları ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki bahar aylarındaki çalışmalarla yapıyı daha anlaşılır bir modele kavuşturacağız. Yunanistan’da ayakta olan böyle bir yapı yok. Çanakkale ve İzmir’de de buna benzer yapılar var ancak yıkılmış. Sağlamlık açısından sadece Batı Avrupa’da örneklerini görebiliyoruz. En bilindik yapı Roma’daki kolezyum. O yapıyla kıyaslamak mümkün. Büyüklük itibariyle kolezyumun ölçülerine yakın.”

DİĞER İLLER GİBİ BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK ALAMIYORUZ

17 arkeolojik çalışmayla bu alanda Türkiye’de zirvede olduklarını dile getiren Umut Tuncer; “Gaziantep’te 3 çalışma yapılıyor. Gaziantep’in 3 çalışmasına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği kaynak 15 milyon TL. İzmir’de 11 çalışma yapılıyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği kaynak 3 milyon TL. Mesela Pamukkale’de yapılan çalışmada belediye 2,5 milyon TL destek veriyor. Dolasıyla bu biraz maddi kaynaklarla ilişkili bir durum. Bakanlığımız ortalama her sezonda bir kazıya yaklaşık 400 bin para harcıyor. Bir kısmı nakdi bir kısmı personel gibi. Aydın bu anlamda şanslı çünkü sayın valimiz kültür çalışmalarına çok büyük önem veriyor. Geçtiğimiz 2 ay önce Aydın 1 milyon TL vererek nakdi desteğinin en büyüğünü bağışladı. Tüm kazılarımızı 3 hafta 1 ay gibi sürede performanslı çalışmamamızı sağladı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında 90 bin TL civarındaydı. 2021 yılında da 190 bin TL civarında destek sağladı.” dedi.

ÖNEMLİ RESTERASYON ÇALIŞMALARINA İMZA ATTIK

Son 1,5 yılda Aydın’da çok önemli restorasyon çalışmalarına imza attığını söyleyen Tuncer; Özellikle Tralleis yapısının yıkılma riskine karşılık yaklaşık 5 Milyon maliyetle restorasyonunu tamamladık. Bu yazın Tralleis’i ziyaretçilere açmayı planlıyoruz. Tuncer, diğer çalışmaları da, “Kuşadası’nda Kurşunlu Adası'nın restorasyonu için bir proje çizdirdik. Kadı Kalesi’nin üzerine kapatıyoruz. Yörük Ali Efe Müzesi’nin tadilatına başladık. Sultanhisar’da kütüphane çalışmamamız devam ediyor. Didim Akbük kilisesi bizim korumamız altında” ifadelerini kullandı.

...

Diğer Haberler