AVM'lerin açılış tarihi belli oldu! Kıyafetler dijital olarak denenecek

AVM'lerin açılış tarihi belli oldu! Kıyafetler dijital olarak denenecek

Normalleşme adımları kapsamında 11 Mayıs'ta kademeli olarak açılmaya hazırlanan AVM'lerde en çok hijyen kuralları ile toplumsal mesafeye odaklanılacak. Bu önlemler için yazılım teknolojisini kullanmayı yeğleyen AVM ve mağazalarda dijital operasyonlar en üst seviyeye çıkarılacak.
MAĞAZALARDA İSE KIYAFETLER DİJİTAL ORTAMDA DENENECEK
AVM'lerde yürüyen el bantları UV ışınları ile sterilize edilecek. Müşterinin ateşini ve içeride kaç bireyin dolaştığını kameralar ölçecek. Sosyal mesafe kuralını bozan müşteriyi yine akıllı kameralar uyaracak. Mağazalarda ise giysiler dijital ortamda denenecek. Kişi o kıyafetin kendisine dar yahut bol bulunduğunu bile bu cihazlarda görebilecek.
BAKTERİLERDEN ARINDIRILMASINI SAĞLAYACAK CİHAZLAR KURACAK
Bunun için sektör de yeni devre uygulamalarına az az geçiyor. 1 Haziran'da açılmayı planlayan Akasya ve Akbatı AVM'leri bünyesinde bulunduran Akiş GYO, AVM içerisindeki tüm yürüyen merdivenlerin el bantlarını UV ışınları ile sterilize edilecek. AVM, havalandırma santrallerine takılmak üzere temiz havanın bütün virüs ve bakterilerden arındırılmasını sağlayacak cihazlar kuracak.
DEZENFEKTE EDİLECEK
UV ışınlarını kullanacak markalardan biri de Vakko. Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, tecrübe etme amaçlı Nişantaşı ve Suadiye mağazalarını 6 Mayıs'tan itibaren açacaklarını bu mağazaların her gün yeniden açılmadan ilkin henüz ancak bazı hastanelerde bulunan "Nano Teknolojik Antimic Sistemi" ile dezenfekte edileceğini söyledi. Hakko, "Her gün mağazalarda UV lamba teknolojisi ile bütün departmanlar dezenfekte edilecek. Tüm deneme kabinleri, her servis sonrası UV lamba teknolojisi ile dezenfekte edilerek yeni servise hazırlanacak, denenen mamüller de dezenfekte edildikten sonra reyona yeniden çıkarılacak" dedi.
KAMERAYLA UYARI SİSTEMİ
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "Havelsan'ın istila sonrası geliştirdiği oldukca başarıya ulaşmış bir kamera var. Bu aygıt girişte ateş ölçüyor, AVM arasında kaç şahıs var sayıyor. Sosyal mesafeyi ihlal edenleri uyarıyor. Bu aleti AVM'ler için uygun fiyata temin edeceğiz" diye konuştu. Altaş, sinema, çocuk oyun alanı, restoranlar ve spor salonlarının ise kapalı kalacağını ifade etti.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Özpamukçu ise perakendecilerin Türkiye çapında cadde mağazalarının açılışına öncelik vereceklerini, markaların da giriş-çıkış prosedürleri çerçevesinde ilk ilkin test açılışları yapacaklarını söyledi. Bunun için Bilim Kurulu'nun öneri kararıyla mağazaların yüzde 50'sinin açılma talebinin beklendiğini anlatım eden Özpamukçu, "Açılışlar bayram hemen sonra yoğunlaşacak. Yasaklı olmayan kategorilerde açılışlar başlayacak. Mayısın ilk 2 haftası yavaş masraf, sonuna doğru hızlanır. Bu, ekonominin rahatlaması için gerekli" dedi.

HERKESE AYNI ELBİSEYİ GİYDİREMEYİZ
Markalar için de AVM'lerin ellerinden geleni yapacağının altını çizen Altaş, "Her AVM'ye aynı elbiseyi giydiremeyiz. Kimi AVM o mağazanın geçen yılın aynı dönemine nazaran kaybetmiş olduğu ciro kadar indirim yapacak, kimi ortak masraf bedeli almayacak kimi cirodan kira alacak. Varsın 6 ay banka borcumuzu geç ödeyelim önemli olan herkesin ayakta kalabilmesi" dedi.
HER ADIMDA SAĞLIK ÖNE ÇIKACAK
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun banka, PTT ve karantina merkezleri gibi yerlerde çalışan emniyet görevlilerine yönelik öneri durumunda bir kılavuz hazırlamasının arkasından, emniyet şirketleri de Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınacak yeni tedbirleri belirliyor. Bir öbek gazeteciye değerlendirmede bulunan Securitas'ın Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, haftaya İstanbul'da AVM'lerin test açılışı yapmayı planladıklarını, normal emniyet önlemlerinin yanı sıra AVM'lerde artık sıhhat güvenliğinin sağlanmasına yönelik de hizmet vereceklerini anlattı.
Güvenlik noktalarındaki kapı dedektörlerinin hassasiyetlerinin artırılacağını ve böylece el dedektörünün daha azca kullanılmasının planlandığını özetleyen Kösereisoğlu, "Girişte sorumlu güvenlikçilerin hava akımlarından etkilenmemesi için şeffaf bir bölmenin ardından hizmet vermesini amaçlıyoruz. X-ray cihazlarının da bulaşık tutma riski bulunmuş olduğu için buralar da çoğunlukla dezenfekte edilecek" dedi.
İşletmelere belirli sayıda müşterinin alınmasının ve kasa önlerinin genişletilmesinin planlandığını belirten Kösereisoğlu, "Ayrıca girişlere ısı ölçer kameralar konulacak. Artık AVM'lerde serbest gezişler de olmayabilir. Gerek mağaza içlerinde gerekse genel alanlarda müşteriler için muayyen patikalar çizilecek ve ziyaretçilerin bu alanlardan ilerlemeleri istenecek" dedi.
ADIM ADIM AVM'DE HİJYEN OPERASYONU
* AVM ve mağazalar UV ışınları ile dezenfekte edilecek.
* Döner kapılar kaldırılacak. İnsanlar bir bir içeri alınacak.
* İçeri girerken hem kameralar bununla birlikte el cihazları ziyaretçilerin ateşlerini ölçecek. Girişte maske dağıtılacak. Aynı muamele çıkışta da yapılacak.
* AVM içerisinde sosyal mesafe kuralını çiğneyenleri akıllı kameralar uyaracak.
* Mağazalarda dijital tecrübe etme alanları oluşturulacak. Müşteri beğenmiş olduğu kıyafetin üzerinde iyi mi bulunduğunu denemeden dijital olarak görebilecek.
* Mağaza içinde ve ortak alanlarda muayyen patikalar çizilecek ve müşteriler bu hatlar üzerinde ilerleyecek.
* Güvenlik görevlileri şeffaf bir bölmenin arkasından hizmet verecek. X-ray cihazları olası bir bulaşmanın önüne geçmek için devamlı dezenfekte edilecek.
* AVM içerisinde de muayyen yerlerde dezenfektan kutuları hazır bulunacak.

...

Diğer Haberler