Berk, "Gereken önlemleri almaya çalışıyoruz"

Berk,

Koronavirüs (KCovid-19) salgını nedeniyle korunma tedbirleri kapsamında tüm dünyada tedbirlerini alınırken, hastalığa en çok bulaşma riski olan mesleklerde de korunma tedbirleri artırıldı. Covid-19'un enfekte kişi tarafından öksürük, hapşırma sonucu ortaya çıkan damlacıkların ağız, burun ve göze bulaşmasıyla taşındığını, bunun yanı sıra virüsün bazı yüzeylere bulaştıktan sonra bir süre canlı kalabildiği, bu açıdan diş kliniklerinin riskli yerler olduğu dikkat çekildi.
"GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Tolga Berk, acil durumlar dışında diş kliniklerin açılmadığını ifade etti. Berk, “Tüm dünyadaki sağlık örgütlerinin yaptığı gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, diş kliniklerinin acil işlemler dışında kapalı olmasını tavsiye etmiştir. Sadece acil durumlar için klinikler açılmaktadır ve bu gibi durumlar için gerekli önlemleri de almaya çalışıyoruz” dedi.
“EN AZ 15 DAKİKA AÇIK KALIYOR”
Diş tedavisi sırasında en basit işlemler de bile ağzın en az 15 dakika süreyle açık kaldığını ifade eden Dr. Tolga Berk, “Havada var olan ve solunum yolu ile bulaşıcı olan virüs, bakteri vb. hastalık yapıcı patojenlere maruz kalması yüksektir. Bu durum diş tedavisi gören hastanın covid-19 ve bu gibi patojenler nedeniyle enfekte olması riskini oldukça arttırır.”
“ÖNCE ZARAR VERME”
"Ülkemizinde içinde bulunduğu bu pandemi de acil müdahale edilmesi gereken vakaalar sağlık bakanlığı aracılığıyla bildirilmiş olup, bu müdahaleler dışında bir müdahale yapılması istenmemektedir. Bu duruma bir örnek verecek olursak pulpitis nedeniyle oluşan diş ağrısı sayılabilir. Kısacası böylesi salgın durumlarında diş tedavilerinin ertelenmesi, özellikle uzmanlık alanım olan ortodontik tedavilerin daha ileri tarihlere alınması hekimlik yemini içerisinde ‘’ 'önce zarar verme’’' ilkesi ile uyum sağlanmış olacaktır. Sağlıklı günler dileğiyle” ifadelerini kullandı.


...

Diğer Haberler