Çiftçiler üretiyor

Çiftçiler üretiyor

Tüm dünyada görülen koronavirüs salgını dolayısıyla Aydın ile birlikte 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla çiftçiler, iki günlük sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu. Kararın ardından Aydın’da çiftçiler, tarlalarında üretime devam etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarında gün boyunca çalışan çiftçiler, birçok ürünün ekim ve hasadını gerçekleştirdi.
MESAİ GÜN DOĞUMUNDAN, GÜN BATIMINAAydın’ın sadece ovalarında değil, yüksek kesimlerde sarp arazilerde de üretim için sabah erken saatlerde mesai başladı. Günün ağarmasıyla mesaisi başlayan çiftçiler akşam karanlığına kadar bahçelerde kalarak ter akıttılar. İncir ve zeytin bahçelerinde gelecek sezon için mesai yapan vatandaşlar, çift sürüp çapa yaptılar. Kimi çiftçiler ağaçlarda budama yaparken, kimi çiftçiler bahçe temizliği yaptılar.
SARP ARAZİLERDE ZORLU MÜCADELEEğimli arazilerde at ve öküzlerle çift süren çiftçiler, tek dertlerinin üretmek olduğunu söylediler. Kaliteli incir ve zeytin için yılda sayısız defa ağaçların dibine varılıp işçilik yapılması gerektiğini kaydeden üreticiler, bugünler de ağaçların çapalanıp çift sürülmesi gerektiğini kaydettiler.
‘ERDOĞAN’IN ÇAĞRISIYLA DAHA ÇOK ÇALIŞIYORUZ’Motorlu taşıtların iş görmediği sarp arazilerde atlarla incir bahçesini sürdüren Mümin Kılınç, dünyanın en iyi incirinin Aydın dağlarında yetiştiğini fakat üretim sürecinin zorlu geçtiğini dile getirdi. Günlük 400 TL karşılığında toprağı sürdüklerini ifade eden Mümin Kılınç, 20 dekarlık incir bahçesini sürdürmek için 4 Bin TL para ödendiğini ifade eden çiftçi Kılınç, yüksek girdi maliyetine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üretim çağrısı nedeniyle daha çok çalıştıklarını ifade etti.
‘DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA RAZIYIZ’Bir ağaçtan incir hasat edene kadar sayısız kere ağacın dibine gelip çeşitli işlemler yapıldığını kaydeden Mümin Kılınç, “Birçok insanın yürümekte dahi zorluk çekeceği bu arazileri biz çalışmalarla üretime kazandırdık. Bugün ülke ekonomisine ciddi ihraç getirisi sağlayan incir bahçesi yaptık. Her yıl sayısız defa ağaçların dibine gelip yoğun emek vererek dünyanın en kaliteli incirini yetiştiriyoruz. Bu ürün nice zahmetlerden sonra sofraya geliyor. Geçtiğimiz sezon fiyatlarda ciddi düşüş yaşamamıza rağmen biz üretme gayretindeyiz. Tek temennimiz ülkemizin geleceği için en kaliteli ürünü yetiştirmek. Bu zor süreçte normalden iki kat çalışmak zorundaysak biz buna razıyız. Yeter ki ülkemiz bu zor süreci en az hasarla atlatsın” dedi.

...

Diğer Haberler