EGEÇEP: Sudan açıklama yapmayın, cesareti nereden buluyorlar?

EGEÇEP: Sudan açıklama yapmayın, cesareti nereden buluyorlar?

YENİ HABER- Patlamanın ardından JES karşıtı gruplardan tepkiler gelmeye devam etti. Aydın Valiliği'nin açıklamasına 'son derece sudan bir açıklama.' diyen Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Maren ve diğer jeotermal enerji şirketleri bu cesareti nereden buluyor?” diye sordu. "Bu durumda yapılması gereken ilk şey, çok yönlü bir soruşturma başlatılması... Şirketin faaliyetlerinin açılması gerekli olan soruşturma sonuçlanıncaya kadar durdurulmasıdır. Ayrıca, ÇED gerekli değildir belgesi olan KEN-1 JES’e bağlantı yapılmaya çalışılırken bu kazanın olduğunu açıklayan Vali, böyle sorumsuz bir müdahalenin, yeterli önlemler alınmadan nasıl başlatıldığı hakkında bir şey söylememektedir” denildi.
HUKUKSUZ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Benzer bir durum yaşanmasını istemediklerini dile getiren EGEÇEP üyeleri, bileşeni olan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP)’ndan aldıkları bilgileri açıkladı:
Bu sondaj kuyuları için verilen ÇED gerekli değil kararı dört yıl süren davalar sonucunda iptal edildiği halde çalışmalar sürdürülmektedir.
Bu sondajdan girdi sağlayacak olan Jeotermal Enerji Santralinin (JES) Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Aydın Efeler Belediyesi Yılmazköy Mahallesi sakinlerinden 40 vatandaşın açtığı dava sonucu iptal edilmesine karşın, sondaj devam etmektedir.
Bu sondajdan, santrala akışkan taşıyacak boru hattının geçtiği güzergahın yasalara aykırı olmasına, vatandaşın karşı çıkmasına ve projeyle ilgili acele kamulaştırmanın mahkemece iptal edilmesine rağmen inşa edilmekte ısrarcı davranılmaktadır.
AYDIN VALİLİĞİ VE BAKANLIĞI GÖREVE DAVET ETTİLER
AYÇEP tarafındna verilen bilgilerin doğruluğunu soran EGEÇEP, Aydın Valiliğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Ayrıca Ege Çevre ve Kültür Platformu şu soruları yöneltti. “AYÇEP tarafından verilen bu bilgiler doğru mudur? Eğer doğru ise neden herhangi bir işlem yapılmamıştır? ÇED raporu ve acele kamulaştırma iptal edildiği halde, Maren şirketi bu cesareti nereden bulmaktadır? Maren şirketi’nin, açıkça suç oluşturan bu eylemlerine karşı adli işlem başlatılmış mıdır? Sahaya yayılan akışkan nedeniyle zarara uğrayan yöre halkının bu zararı nasıl karşılanacak ve bölge nasıl temizlenecektir? Bir daha benzer ve hatta daha büyük bir kaza oluşması nasıl önlenecektir?”

...

Diğer Haberler