Şakayıklar, Milli Parka ayrı bir güzellik katıyor

Şakayıklar, Milli Parka ayrı bir güzellik katıyor

Antalya, Denizli ve Burdur’da da yayılım göstermekte olan şakayıklar Milli Park alanında bulunan havzası, Avrupa Konseyi’nin yürüttüğü Avrupa Biogenetik Rezervleri Ağı tarafından, Flora Biogenetik Rezervi olarak kabul edilmişti. Milli Park sınırlarının bittiği yerden başlayan doğu bölgesi de önemli etki alanı. Tamamen Ormana ait bu alanın da Milli Park sınırlarına alınması için bir çalıştay düzenlenirken, çalıştay sonucundaalanın Milli Parkla bütünleşik olarak düşünüldüğünde, üç bitki coğrafyasına ait (Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz Bitki Coğrafyası) bitkilerin bir arada görülebildiği ender doğa alanlarından biri olacağı sonucu çıktı.
‘BURADAKİ BİTKİ ÖRTÜSÜ BAŞKA YERDE YOK’
Şakayıklarla ilgili bir öyküyü anlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, 1971 yılında Türkiye geldiklerinde, Britannia isimli yatı da Kuşadası’na geldiğini, Efes’i gezmeden önce öğle yemeklerini Kuşadası’nda yediklerini söyleyerek, “Dilek Yarımadası’nın Milli Park olmasında önemli katkısı olan ve Kuşadası’na hayranlık duyarak kente yerleşen İngiliz leydisi Rosemary Baldwin’de bu yemeğe katılmıştı. O sıralar Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Onursal Başkanı olan Prens Philip’in dikkatini bir noktaya çekmeye çalışarak şöyle anlatmıştı. ‘Türkiye’nin Ege kıyılarının mis kokulu ormanlarında arıcılar ve aileleri bir zamanlar sultanlarca aranılan arı sütünü üretirler. İlk kez 1958’lerde Samos Boğazı’nı tekneyle geçerken, antik Mykalea adıyla anılan Samson Dağlarının hakim olduğu inanılmaz güzellikteki yarımadaya büyük bir tutkuyla aşık oldum. Kuzey yamaçlarında kamp yaparak uzun süre geçireceğim ve Samos Adası, Colophon ve Lebedos antik şehirlerini gören Kuşadası’ndaki evimin muhteşem manzarasının bir parçası olacağı aklımdan geçmezdi. Arı sütüne merakım yüzünden, Dilek Yarımadasındaki arıcıları ziyaret ederdim. Bir gün dağda arıcıların çadırında gecelediğimde Leopar seslerini dinledim. Aşık olduğum bu yarımadadaki bitki topluluklarını hiçbir yerde görmedim. Bitkiler adeta birbirine girmiş, olağanüstü bir güzellik sergiliyorlardı.” demişti Rosemary Baldwin.”
MİLLİPARKIN ÖZEL BİTKİLERİNDEN BİRİ
“Rosemary, görmüş müdür bilinmez ama bahsettiği eşsiz güzellikteki bitkilerden biri de, Dilek Yarımadası’nın 1000 metre yükseltilerinde yetişen Paeonia turcica denilen Şakayık’lardır. Şakayık deyip geçmeyin. Her yerde yok işte. Milli Parkın özel bitkilerinden sadece bir tanesi bu. Hem Milli Parkta hem de yanı başındaki özellikli alanda keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok tür var ki… Mutlaka bir gün onlarda keşfedilecekler. Yeter ki o günlere kadar koruyalım… Dilek Yarımadası bir bütündür, hem akciğerimiz hem de cennet bahçemizdir. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Türkiye’nin en iyi korunan doğa alanlarından biridir. Doğa Koruma ve Milli Parklar başta olmak üzere kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, yöre insanları, Söke ve Kuşadası olarak, milli parkın geleceğe taşınması için, hep birlikte sahip çıkmalı ve işbirliği yapmalıdır” dedi.


...

Diğer Haberler